Malter - Vándor Filmfesztivál

HETVENES

2017. március 26. - M il

SEVENTIES

2014 / 20 perc

Hetvenes

 

Történik egy meg nem nevezett Közép-Európai országban, ahol a társadalom elöregedése már összeomlással fenyeget. Józsi bácsi hetven éves lett és a családja egy utolsó születésnapi partit szervez neki. Ezzel Józsi bácsi ugyanis – a Hetvenesnek nevezett, és népszavazással megerősített törvény értelmében - korhatárossá vált.

"Dombrovszky Linda áldokumentumfilmje, amely pont olyan, mintha a Balatonfelvidéken játszódna napjainkban, de közben egy hátborzongató disztópia arról, hogy Magyarországon hoznak egy törvényt, melynek értelmében a 70. életévüket betöltő, a társadalom számára feleslegessé váló embereket a születésnapi ünnepségükről egyenesen az Álomgyárba szállítják, ahol néhány nap kellemes wellnessezés után méreginjekcióval elaltatják őket. Tévéhíradók és más műsorok közvetítéseiből, mobiltelefonnal készült videókból és egy dokumentumfilmes stáb felvételeiből épül fel a félórás film, és az alkotók mind vizuális világuk, mind hangvételük tekintetében tökéletesen imitálják ezeket a különböző célú és stílusú képi anyagokat.

Dombrovszky zseniális húzása, hogy csak néhány hivatásos színészt szerepeltet, viszont újra és újra bevág olyan interjúrészleteket, amelyekben amatőrök látszólag a törvényhez kapcsolódó gondolataikról, érzéseikről számolnak be abszolút hitelesen. Itt a megszólalók valójában nyilván saját életükről beszélnek, ezért annyira természetesek, és ez az ötletes megoldás remekül működik. A szakértők és bemondók szenvtelen megszólalásai pedig éppen életszerűségük miatt válnak hátborzongatóvá, ahogyan normálisnak állítják be az abnormálist, ami ellen csak néhányan, tétován emelnek szót. Kommunikációjuk gyomorszorító valóságossággal reflektál a történelem megannyi őrült társadalmi-politikai ideológiájának működési mechanizmusára; kis túlzással odáig merészkedhetünk, hogy ez a rövidfilm részben megmagyarázza a holokausztot." (Bujdosó Bori) vs.hu


STÁB

RENDEZTE

Dombrovszky Linda

SZEREPLŐK

Németh Kálmán, Tóth Andrea, Megyeri Zoltán, Quintus Konrád, Al Ghaoui Hesna, Kakasy Dóra

FORGATÓKÖNYV

Somogyi György

PRODUCER

Koller István

VETÍTÉSEK

2018. február 7. 19.00 - Szeged, Belvárosi mozi

1524312_502988709819139_1895432881_o.jpgfantasztikus.jpgerzelmes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dcfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7512372507
süti beállítások módosítása