Hangot adunk a rövideknek

PARAFRÁZIS

2017. november 15. - M il

fe16f51d58a28137cb936242b1d99633.jpgPARAFRÁZIS

Kemény Eszter

2014, 8 perc

Egy középkorú férfi gondolatait ismerhetjük meg a női lélekről. A férfi egy gyönyörű barokk épületbe érkezve, annak folyosóit járva a női szeszélyről, gonoszságról monologizál. Szidja a nőket, egyszerre érezhető ki mondandójából a harag, a féltékenység és a vágy, sőt talán a szerelem is.
A folyosókon haladva a férfi a nőkről általánosságban beszél, és el is képzeli a nőt. A szépség híres festményeket megidézve jelenik meg: nem szólal meg, szinte nem is mozdul. A férfi keresi a termet, ahol megtalálhatja, de amit nagyon keresünk, az gyakran csalódást okoz.

"A Mozgóképművész szakos hallgatók méltán lehetnek büszkék az elmúlt években létrehozott alkotásaikra, kiemelkedő teljesítményt értek el. A legsikeresebb vizsgamunkák egyike a Kemény Eszter rendezte Parafrázis című film, amely a női lélek kifürkészhetetlenségét állítja középpontba. A kisjátékfilm megkapó képi világa Chilton Flóra operatőri munkáját dicséri. A produkciót az elmúlt időszakban számtalan filmfesztiválon bemutatták, legfrissebb díját éppen a Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező vezette zsűritől érdemelte ki a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén.

A Magyar Filmhét versenyprogramjában is vetített alkotás olyan, mint egy klasszikus festmény: Hajduk Károly és Sárközi-Nagy Ilona kalauzolásában a női lélek útvesztői és szépsége különböző ismert művészeti alkotásokon keresztül jelenik meg. A Parafrázis az emberi segítőkészség ékes példája: baráti segítséggel, adománygyűjtő weboldalon keresztül megszerzett 700 eurós (kb. 200 ezer forint) költségvetéssel forgott, és az egész stáb ingyen dolgozott."

Mészáros Márton írása a Népszavának

Szereplők: Hajduk Károly, Nagy Ilona

A FIX TV interjúja a filmről:

A bejegyzés trackback címe:

https://dcfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2313279269