Malter - Vándor Filmfesztivál

TÍZEZER

2017. november 23. - M il

1501555_10202890312316949_2140300700_o.jpg

TÍZEZER

Bendó Zsuzsanna

2014, 14 perc

"Megrázó történet arról, ahogy egy szegénységét bevallani képtelen apa nekivág, hogy egy sor megalázó helyzetet elviselve estére előteremtse a lánya festőállványához szükséges összeget. Bendó Zsuzsanna a magyar társadalmi állapotokra érzékeny kisfilmjében az elnyújtott és túlmagyarázott bevezető és a kifizetetlen közüzemi számlák kitartó és felesleges mutogatása ellenére is átélhetővé teszi a méltóságért vívott kétségbeesett harcot.

Nincsenek látványos ötletek, inkább a főszereplő arcának rezdülései és az egész testéből áradó kiszolgáltatottság teszi fájdalmassá a sorsát. Kifejezőek azok a jelenetek is, mint például amikor Tamás, az idősödő és mellőzött színész találkozik a fiatal és arrogáns, ingyen munkát kínáló rendezővel ("Te kétszer meghalsz, és felveszünk egy olyat is, hogy fulladozol."). "

Lavicska Zsuzsanna - origo.hu

"A rögvaló síkján elhelyezkedő filmek között a valósággal való birkózás volt a legfeltűnőbb. Hogyan fogjuk meg a társadalmi valóságot esztétikailag is hitelesen? – mintha ez lett volna a fő vizsgakérdés. Különböző válaszok születtek, a legegyszerűbbek olyanok voltak, mint Bendó Zsuzsanna Tízezer című filmje: a pénztelen színészt meglátogatja lánya, kér egy tízezrest. A férfi nem tud neki adni, ám ezt nem szeretné megvallani neki. A film Varga Tamás (eddig a legtöbbünknek leginkább hangjáról ismert) színészre van írva, az ő arca és jelenléte működik a legjobban. De a további karakterek, dialógusok, és helyzetek nem mondhatók sallangmentesnek."

Dercsényi Dávid - magyar.film.hu

 

Szereplők: Varga Tamás, Kaprielian Alexa, Géczy Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://dcfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3313355169
süti beállítások módosítása