Malter - Vándor Filmfesztivál

TABULA RASA

2017. április 02. - M il

tabula-rasa-jpg.jpg

2015 / 29 perc

TABULA RASA

 

Erdély, 1990. Emma és Ábel közt szerelem szövődik, de a szülők múltjában sötét titok lappang. Vajon képesek vagyunk a megbocsátásra?

"Hála a jó öreg román új hullámnak, már napokon át nézhető mozgóképes narratíva született a kommunizmus évei és a rendszerváltás által okozott személyesés kollektív traumákról, amelyek generációról generációra gyűrűzhetnek lefele, megbélyegezve életeket a mai napig, s még jövőben is. Csoma Sándor filmjének címe is erre utalhat: hiába indul üres lappal az élet, ha a múlt gúzsba köt és csak nehezen ereszt. Rövidfilm révén nem sok újat mond a Tabula rasa, de fél órában egy kompakt és többrétű történettel próbálkozik meg, többé-kevésbé sikeresen. Közvetlenül a rendszerváltás utáni pillanatokban járunk egy erdélyi faluban, ahol két fiatal, Albert és Emma között több mint baráti kapcsolat látszik kibontakozni, azonban kapcsolatukra rányomja bélyegét a felismerés, hogy egyikük apja (nyilván kényszerből) besúgta a másikét, így az börtönbe került. A gyerekek ártatlan szerelmi barátságának története hamar átcsap szinte véresen komoly felnövés-történetbe, amint szembesülnek szüleik tragédiájával és a közösség megbélyegző erejével. Ezek a konfrontációk a film legerősebb momentumai, de nem jut idő a finomabb jellemrajzokra, és gyakran szintetizálni kell: szájba adni az ilyen rövid idő alatt kibonthatatlant és a nem nyilvánvalót, így néhol meglehetősen didaktikussá válnak a film mozzanatai, mint például Albert bántalmazásának jelenetében.

Azt is meg kell hagyni, hogy nagyon érzékletes atmoszférateremtés történik a Tabula rasában: az szürkésre stilizált, szép, de már-már tolakodóan bekomponált tájképek magukba kódolják a haladni vágyás és múltba kötöttség közötti feszültséget. Az autentikusságot azonban kár volt feláldozni a szimbolizmusért, mert amikor erdélyi nézőként rájövünk, hogy egy térbe van komponálva a torockói táj és a falurombolások jelképévé avatott bözödújfalusi templom, akkor legyintünk egy jó nagyot. Lehet, hogy a cél szentesíti az eszközt, mert hatásosnak hatásos, de azért a valóságos dolgokról csak hitelesen értekezzünk, ha lehet. Talán túl sok mindent kellett belesűríteni a Tabula rasába, de ez azt is mutatja, hogy mennyi ága-boga lenne még egy ilyen súlyos történetnek. Nagyjátékfilmet belőle!"

filmtett.ro, Németh Szabolcs Előd


STÁB

RENDEZTE

Csoma Sándor

SZEREPLŐK

Szabó Emma, Bogdán Farkas, Molnár Levente, Tankó Erika, Bogdán Zsolt, Csíky Ibolya, Szabó János Szilárd, Jancsó Előd, Böjthe Norbert, Csécs Márton

FORGATÓKÖNYV

Csoma Sándor

LEJÁTSZÁS

12791075_952281471514840_5062364826714283891_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dcfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1112394953
süti beállítások módosítása