Malter - Vándor Filmfesztivál

Hírmorzsák

2017. november 28. - M il

  • November 29. és december 3. között a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino moziban nézheti meg a közönség az elmúlt év legjelentősebb animációs alkotásait a világ minden tájáról. A fesztivál öt napja alatt több mint 200 új animációs rövidfilmet és 13 egészestés mozit láthat majd a közönség.
  • Január 21-e éjfélig lehet filmet nevezni a szegedi Belvárosi Moziban 2018. május 9. és 12. között megszervezendő Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyébe.
  • Makk Károly és Jeanne Moreau emléke előtt tiszteleg a Filmvilág novemberi lapszáma, de szó van benne Michael Hanekéről és Néstor Almendrosról, filmes disztópiákról és a mai katalán filmről is. A tartalom itt.
  • Az elsőfilmes Bagota Béla Valan című filmjének forgatása Balánbányán, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, valamint Budapesten fog zajlani.
  • Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje elnyerte a 28. New Orleans-i Filmfesztivál animációs fődíját, ezzel automatikusan részvételt nyert az amerikai filmakadémia díjáért folyó, 2019-es versenybe – jelentették be az alkotók egy fénykép kíséretében a Facebookon.
  • Vranik Roland alkotása nyerte a 28 EU tagállam részvételével megrendezett filmfesztivál közönségdíját a hétvégén Torontóban.
  • Távol van a magyar film virágkorának számító ’60-as évek, hiszen egyik legifjabb alkotója, Kósa Ferenc is élete nyolcadik évtizedéhez érkezett. Társszerzőivel, Csoóri Sándorral és Sára Sándorral két évtizeden át forgatott történelmi parabolái ugyan részét képezik a filmművészeti kánonnak, de az életmű szintézise még mindig nem találta meg a Jancsó-Hernádi pároshoz hasonlóan az őt megillető helyet.
  • Az elsősorban vágóként ismert Politzer Péter állami támogatás nélkül készítette el első nagyjátékfilmjét, a varsói filmfesztiválon debütált Férfikort, ami három, eltérő korú férfi életébe enged betekintést: egy idős özvegyember számot vet az életével, egy iskolásfiú magára marad anyja balesetét követően, egy zenész családapa napja pedig felborul, miután elhagyja a kulcsát. Az író-rendezőt kérdeztük személyes inspirációkról, kedvenc férfikoráról, a független filmezés előnyeiről és hátrányairól, na meg arról, mi a jobb, vágni vagy rendezni.
  • A Sari sicak című török film operatőri munkájáért részesült elismerésben Miklauzic Márton a november 17. és 26. között zajlott 5. Boszporuszi Nemzetközi Filmfesztiválon, Isztambulban.
  • Két nemzetközti filmfesztiválon, összesen három díjat nyertek a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei a hétvégén. Freund Ádám kisfilmjét Welsben, Kis Hajni alkotását pedig Krakkóban jutalmazta a zsűri.
  • A Viszkis rabló élete alapján készült, nagyszabású, akcióban is bővelkedő életrajzi alkotás az év eddigi harmadik legjobb nyitóhetét produkáló magyar bemutatója lett a mozikban.

A bejegyzés trackback címe:

https://dcfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2613402035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása